دادخواست مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم

ساخت وبلاگ


دادخواست مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم

در نتیجه ارتکاب هر جرمی ممکن است خسارت مادی یا معنوی به شاکی وارد شود، لذا قانونگذار به او این حق را داده است که علاوه بر مجازات مرتکب، خساراتی که در اثر وقوع به شاکی وارد می شود. جرم نیز از مجرم است. تقاضا و دریافت کنید.

بنابراین در هنگام طرح دعوی شاکی علیه متهم، قانونگذار علاوه بر تعیین مجازات، راهی برای مطالبه و جبران خسارات ناشی از جرم برای شاکی در نظر گرفته است.

مثلاً در شکایت ناشی از ضرب و جرح، اگرچه دادگاه برای مرتکب حکم مجازات صادر می کند، اما این حق را برای پرداخت خسارات وارده به شاکی ناشی از وقوع آن جرم (مانند از کار افتادگی، هزینه های درمانی) نیز در نظر می گیرد. ، و غیره.). ...) مطالبه جبران خسارت.

برای دریافت خسارات ناشی از جرم باید مراحلی را طی کرد. مثلاً وقتی حادثه ای رخ می دهد، طبق نظریه کارشناس و تصادف، مقصر مشخص می شود، سپس با شکایت شاکی پرونده در دادسرای محل وقوع جرم تشکیل می شود.

پس از آن، دادستان یا بازپرس پرونده، شاکی را برای تعیین نوع و میزان خسارت ناشی از حوادث رانندگی به مرجع مربوطه (پزشکی قانونی) معرفی می کند.

متهم نیز به دادسرا احضار و مورد بازجویی قرار می گیرد. با قبول جرم از سوی متهم، مدارک وی از جمله پروانه و بیمه نامه تحویل دادسرا می شود.

پس از وصول اظهارات طرفین و تکمیل تحقیقات، قرار احضاریه صادر و پرونده جهت صدور رأی به دادگاه کیفری شماره 2 ارسال می شود.

دادگاه ذی ربط پس از رسیدگی به مدارک و نظرات مراجع ذیصلاح و استماع اظهارات طرفین با توجه به نوع خسارت، محکوم به پرداخت غرامت و جزای نقدی مقتضی را صادر خواهد کرد.

شاکی پس از صدور حکم مدعی است که بر اثر حادثه خسارات مادی و معنوی به وی وارد شده است و علیرغم درخواست دادگاه، محکوم به پرداخت این خسارات به متهم صادر نشده است لذا تقاضای تجدید نظر می نماید.

دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی به پرونده، رأی دادگاه بدوی را تأیید و اعلام می‌دارد که شاکی باید قبل از خاتمه رسیدگی، دادخواست خود را تحت عنوان مطالبه خسارت ناشی از جرم به دادگاه بدوی تقدیم کند. میزان خسارت بر اساس نظر کارشناسان و با توجه به مدارک شاکی محاسبه می شود.

قوانین دادخواست خسارت ناشی از جرم
طبق ماده 14 الف.د. ک ـ شاکی می تواند جبران کلیه خسارات مادی و معنوی و منافع احتمالی ناشی از جرم را از دادگاه مطالبه نماید.

بر اساس تبصره 1 این ماده، اصطلاح «ضایعات معنوی» در اینجا به معنای آسیب روحی یا آسیب به حیثیت و اعتبار فردی، خانوادگی یا اجتماعی افراد است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور قرار جبران خسارت مالی از طرق دیگری مانند الزام متخلف به عذرخواهی و درج قرار در روزنامه و امثال آن حکم به رفع ضرر نماید.

در تبصره 2 این ماده نیز در توضیح مزایای احتمالی آمده است که این مزایا مختص مواردی است که از مصادیق ضایعات است.

از دیگر قوانین و مقررات مربوط به مطالبه خسارت ناشی از جرم می توان به رأی وحدت رویه شماره 582 هیأت عمومی دیوان عالی کشور که در مورد الزام به مطالبه از طریق دادخواست و در دادگاه کیفری است، اشاره کرد. و نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در این دادخواست ارتباط با محل رسیدگی و انطباق با دادرسی را ذکر کرد.

مرجع رسیدگی به دادخواست خسارت ناشی از جرم
رسیدگی به دعوی خسارت ناشی از جرم یک امر حقوقی است و طبیعتاً باید در دادگاه قانونی رسیدگی شود.

اما در این مورد به عنوان استثناء و به دلیل وجود منافع، قانونگذار اجازه داده است که مطالبه خسارت ناشی از جرم در دادگاه کیفری رسیدگی کننده به جرم مطرح و مورد رسیدگی قرار گیرد.

در صورتی که خواهان پس از تقدیم دادخواست خود در دادگاه حقوقی به جنبه کیفری آن پی برد، می تواند با استرداد دعوی از دادگاه قانونی، دادخواست خود را در مراجع کیفری پیگیری کند. در غیر این صورت اگر از ابتدا برای طرح این دادخواست به دادگاه حقوقی مراجعه کند نمی تواند دادخواست خود را به دادگاه کیفری برساند.

در صورتی که دعوای خسارت ابتدا در دادگاه کیفری رسیدگی کننده به جرم مطرح شده باشد و به دلایل قانونی به تأخیر افتاده باشد، خواهان می تواند دعوی را از مراجع کیفری مسترد و برای پیگیری دعوی خود به دادگاه قانونی مراجعه کند.

وکیل در تهران...
ما را در سایت وکیل در تهران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : عباس صفری vekiltehran بازدید : 1856 تاريخ : يکشنبه 28 / 12 ساعت: 15:58